qfqfq

  Toen en Nu

  28070683_1881713418568384_4924380913612274621_o

  Het dorpshuis

  Belevenissen van Toen en Nu

  Dorpshuis De Kiep: van iedereen, voor iedereen!

  24 oktober 2001 is het nieuwe Dorpshuis van Eexterveenschekanaal geopend. De oplevering was even daarvoor in de 2e week van september. Dit was een unieke gebeurtenis in samenwerking van het toenmalige bestuur en de Gemeente Aa en Hunze.

  Hoezo uniek?

  Ga met ons mee van Toen naar Nu..

  Op plaats van het huidige adres Semsstraat 95 stond een klein huis, dat een poos had leeg gestaan zodat de jeugd, welke behoefte had aan een soos het maar in gebruik genomen hadden. Op deze plek werd na de sloop van dit kleine huis een groter huis gebouwd voor de jongeren. Het werd De Kiep genoemd. Een Kieper was een venter die vroeger langs de deuren in Eexterveenschekanaal en aangrenzende dorpen langs de deuren zijn waren kwam aanprijzen.

  Om de jeugd zo goed als mogelijk te steunen is er toen een bestuur gekomen met veel vrijwilligers, waardoor de functie van het huis niet verloren ging maar dat het als dorpshuis werd gebruikt. Elk bestuurslid stak meer dan 100% aan energie in het opzetten van bv een kinderboerderij en met behulp van dorpsbewoners voor het timmerwerk maar ook voor het leveren van dieren, werd dit een groot succes. Er werden diverse activiteiten georganiseerd over water met “rij hem erin” maar ook met kussengevechten. Als Sinterklaas kwam was het een feest om nooit te vergeten zo ook met de Kerstviering. Het was een prachtig ontmoetingspunt om samen huiswerk te doen en lekker met elkaar te kletsen. Ook was er een toneelgroep actief en de voorstellingen werden in de volle zaal door zowat het hele dorp bekeken. Niet alleen achter de bar maar ook voor de bar en in de zaal was het altijd een gezellige drukte.. totdat in 2000

  Jammer, Jammer.. maar dit gebouw waar zoveel werk ingestoken was, en waar de inzet zo hoog was is in één nacht, het eerste weekend van december in de nacht van 2 naar 3 december 2000 uitgebrand.

  —De kiep in de as gelegd stond er met grote koppen in de krant.—

  Sinterklaas zou over 2 dagen binnen stappen maar..De Kiep was niet meer.

  En de Sinterklaas presentjes waren ook in vlammen opgegaan. Wij hebben geweldige dorpsburen en mochten bij Bareveld Centrum aanschuiven om dit feest toch nog, na snelle inkopen, te kunnen realiseren. Het Sinterklaasfeest is uiteindelijk in de kantine van voetbal club  V.V. Bareveld aan de Bareveldkade 25 in Nieuwediep gevierd.

  2001

  Gelukkig binnen een jaar van hard werken, rekenen, en veel hulp had Eexterveenschekanaal weer een Dorpshuis, Dorpshuis De Kiep. Het is wel heel erg wennen geweest. Het oude vertrouwde warme gevoel van het oude gebouw, was verruild met een nieuw ruikend strak in het pak gestoken huis.

  2014

  Het heeft wel heel wat jaartjes geduurd om de sfeer van “eigen” gevoel weer een beetje terug te krijgen. Ons dorpshuis is nu al een heel eind, voor wat beteft het thuisgevoel, waar het wezen wil. Een gebouw waar iedereen welkom is, met het gevoel van “hè gezellig”. Dit is wat we met z’n allen voor ogen hadden en wat nu gelukkig die uitstraling ook echt heeft.Daarom nodigen wij altijd iedereen uit voor een babbel of om een kijkje te komen nemen. De koffie wordt aldoor vers gezet.

  2015   Grenzend aan.. De achterkant van De Kiep is een bos van ongeveer een halve ha. gekomen. Een Buiten-“Gewoon”bos kunnen we wel zeggen. Dit bos is vanaf mei dit jaar flink onder handen genomen en voor kinderen gebruiksvriendelijk gemaakt zonder het karakter van een bos aan te tasten. Daarnaast zijn er speel- en klautervoorzieningen gemaakt door grote bomen die daar al lagen en wat vanuit het bos bijgeplaatst, sommige liggen nu daar over de daar lopende Semslinie heen. Doordat het stukken wortelstelsels voor een deel in de grond waren

  blijven zitten en de andere helft omhoogsteekt, is het te hopen dat een paar bomen in leven blijven. De boom ligt niet echt plat maar loopt langzaam hellend op, door de kroon.

  yuoyuo

  Wat u en uw kinderen kunt ervaren??

  Ze kunnen naar hartenlust klauteren naar de top van de bomen, deze liggen deels over de linie van de ene oever naar de andere oever die met varens staan. Dit is heel spannend en ze kunnen hun energie kwijt. Van een overlangs doorgezaagde dikke boom is een brug met brede planken over deze watergreppel gemaakt waar je onder een boomstammenboogje door heen kunt lopen.

  Ook is er een deel als

  zijwaterbassin, waar de

  kikkers salamanders en ander amfibie diersoorten kunnen huisvesten, aangelegd met een overloopgeul richting bosgreppel. Kinderen kunnen in dit belevingsbos, zoveel als ze willen, hun hart ophalen.

  Er is een ongedwongen pad aangelegd met houtsnippers van gekapte bomen die achter De Kiep stonden.

  Deze natuurlijke ruimte geeft diverse soorten [gevoel] prikkels en het is bovendien educatief. Verder treft u en jullie in het Belevingsbos een cirkelvormige verhalen kuil vol eigen fantasie stukjes. Je kunt van het losse hout niet alleen een verborgen hutje bouwen of creatief bezig zijn, het overbruggetjespad, de bungelbank, je kunt zelfs een eigen tipi in elkaar zetten [ gevlochten van de te vinden stammetjes ]. Voor de dieren hangen straks vleermuis-, vogel- en vlinderkastjes. Misschien komt er wel een lijn aan een dikke boom zodat je daarmee over de bosgreppel kunt schommelen.

  Ontdekken hoe insecten hun huisvesting zoeken.

  Dit kun je zien in de nog te realiseren insectenhotel dat ook nog moet worden ingericht voorts komt er een insectenmuur -heuvel. Er wordt ook nog nagedacht over een egel verblijf. Het belevingsbos moet nog officieel worden geopend wanneer dat is hoort u vast en zeker en ook dik op tijd. Er wordt telkens weer veel toegevoegd. Kortom; het bos blijft niet alleen voorlopig maar ook in de toekomst groeien.

  Amfitheater

  Voorts, ja het kan niet op, is op het oude grasveld achter ons dorpshuis De Kiep ook een staaltje vakwerk verricht. Er is een prachtig aangelegde vloer ontstaan. Het is een amfitheater met banken van steen maar ook met boomstammen. Dus aanmoedigen via de gemaakte tribune is geen probleem. Deze amfitheaterplek heeft meer mogelijkheden dan u ooit zou kunnen bedenken !!!!!!!!!!!!!

  Even een impressie

  Het groen is super bewerkt zodat u de oppervlak kunt zien als verandering. Er is nu een stenen vlakte met, wat u niet zomaar kunt zien, een afwatering maar ook een contramethode. Dit zodat de vloer droog is bij gebruik tijdens bal spelen waar de doelpalen en dergelijke van boomstammen voor klaar staan. Tijdens een vriezende winter is het een ijsbaan dat kan gerealiseerd worden omdat door een ingebouwd mechanisme het water niet door de tegels weg kan lopen. Heerlijk het idee schaatsen, ijshockey en prik- sleeën zonder door een wak te kunnen zakken. Zoals u heeft kunnen lezen het gebruik voor welke sport, spel toneelvoorstelling, lezingen of wat dan ook is geen probleem. Wij zijn trots dat zo een piepklein dorp als Eexterveenschekanaal zo GROOTS kan zijn.

  hun spieren los wilden gooien.  

  Feestelijke in gebruik neming

  Op 28 mei werd het buiten terrein feestelijk in gebruik genomen door een prikactie van de burgemeester. Onze toenmalige voorzitter Cor Sterkenburg kwam met motor en zijspan, waar burgemeester Erik van Oosterhout in zat, werd na een indrukwekkende aankomst

  met veel geronk, de openingshandeling verricht. Zittend in de zijspan werd een grote ballon doorgeprikt. Met het doorprikken van een grote ballon was de feestelijke opening van het buitenterrein belevingsbos een feit. Op zo een manier lijkt het een speldenprikje maar het was een reuze knal als start vooruit voor zowel de samenwerking van Gemeente en ons dorp en regio.

  2017

  Door de mogelijkheid te benutten van de speciaal gelegde vloer van het plein achter Dorpshuis De Kiep kon er door menig hulp van vrijwilliger, water op gespoten worden zodat de vorst, welke Eexterveenschekanaal niet over sloeg, een ander doel kon geven. De benoemde ijsmeester kon gelukkig dit jaar al aangeven dat het ijs perfect was. Het sport-

  speel plein / amfitheater veranderde in een prachtige ijsbaan waar door menigeen gebruik van gemaakt werd. Er was ook gedacht aan gezellige muziek, licht werd geplaatst en voor de inwendige mens was er warme chocolademelk.

  schiaatsd

  Henk Mulder  –  dorpshuisdekiep.nl  –  versie 2019

  2016

  Officiele her-opening 

  Dorpshuis de Kiep, opende niet alleen de deuren maar vanaf 23 januari ook de Buitenruimte. Het belevingsbos met het multifunctionele speelveld is die dag officieel geopend. De opening werd gedaan door de heer Willem van der Laan.

  Zijn ouderlijkhuis stond ooit op het grondgebied waar het Dorpshuis werd gebouwd. Toentertijd, begin jaren 80, werd de oude reeds afgebrande Kiep, geopend door zijn Oma (Opoe) van der Laan terwijl dit gebouw in 2003 door zijn jongste zoon Arnold officieel werd geopend.

  Willem van der Laan opende de buitenruimte door via de kabelbaan door een gordijn van ballonnen te zoeven. Dus….deze familie sturen we de laan niet uit!!! Deze dag was alles en iedereen in beweging dat was een lust voor het oog en het was een groot prachtig feest. Op de diverse sporttoestellen welke buiten naast De Kiep geplaatst zijn, waren behoorlijk wat mensen die even

  2019

  De nieuwe website van de Kiep staat online. Ook zijn we nu helemaal digitaal met twee facebook pagina's voor het dorpshuis en de disco, een instagram. En behalve een dorpsapp heeft ook de jeugd nu een eigen whatsapp groep.

   

  Later in het jaar zijn we begonnen om ook alle oude Kiep Nieuws edities online te zetten zodat je terug kan lezen wat voor leuks er allemaal gebeurd is in en rond het dorp. Ook is er een jeugdraad opgericht, waar de jongeren van de omgeving zelf kunnen aangeven wat ze missen en graag zouden zien gebeuren in het dorpshuis

  2020

  Het jaar wat net even wat anders liep door het Corona virus.

  Maar ook in deze rare tijden vinden we manieren om actief bezig te blijven. Er komt elke week een "kijk maar doe maar" krantje voor de kinderen uit. En we vinden ook manieren om veilige activiteiten te organiseren, zoals de viswedstrijd. Vanaf heden is er naast het Kiepnieuws ook de jeugdkrant die met het Kiepnieuws mee gaat. En blad voor en door jongeren waar ze hun eigen verhalen en items kwijt kunnen. Vol met spelletjes, en leuke weetjes voor kinderen en jongeren van de omgeving.

   

  De Kiep in een nieuw kleurtje
  Jaren heeft de Kiep geel met blauw gehad als herkenbare kleur.
  Maar sinds de zomerstop hebben we hier toch maar wat moderners voor gekozen. Ook werd het rookhok omgetoverd tot een lounge plek voor de jeugd. Die beschilderd is door de jeugd zelf. Met een breedbeeld tv waarom gegamed kan worden, en deze ruimte is ook idiaal inzetbaar voor de knutselclub en andere jeugd activiteiten.

  2021

  De eerste stappen zijn gezet om de disco te pimpen. De disco is de laatste jaren uitgegroeid tot de PLEK om los te gaan in de wijde omgeving. Maar hij ziet er natuurlijk al jaren en jaren hetzelfde uit. Dus zijn we op zoek gegaan naar

  Kunstenaar die ons kunnen helpen om met streetart en graffiti de disco weer helemaal "nu" te maken. Dit zal even duren en is een groot project, maar we hopen ergens in 2022 jullie te kunnen verassen met alle vette ideeën die de jongeren samen met de kunstenaars hebben bedacht. Hou dus zeker de website in de gaten!